Andelslandbruk handler om direkte salg og kontakt mellom
forbruker og produsent, lokal matproduksjon, tillit og fordeling av risiko og
gevinst. Forbrukeren kjøper en andel av gårdens produksjon, for eksempel
grønnsaker, og kan være med på å bestemme hva som skal dyrkes. At forbrukeren
kjøper en andel, ikke en bestemt mengde slik det er vanlig å gjøre i butikken,
betyr at produsent og forbruker deler på både risiko og overskudd.
Andelslandbruk passer for deg som vil vite hvor og hvordan
maten din blir produsert. Du bryr deg også om lokal mat og vil støtte en bonde
i nærheten. Som andelshaver bør du være opptatt av kvalitet, men også har
forståelse for at matproduksjon er prisgitt vær og vind og andre faktorer
bonden har lite kontroll over. En våt og kald sommer vil gi små og dårlige
avlinger, mens en varm og passe fuktig sommer kan gi grønnsaker i overflod. Det
er også vanlig at du som forbruker plukker grønnsakene dine rett fra jordet –
ferskere blir det ikke.
Litt nysgjerrig, eller lyst til å vite mer? Se
www.andelslandbruk.no.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar