Andelslandbruk på Sø-Strøm i Nittedal
Sesongen 2013 ønsker jeg å prøve meg som andelsbonde på min
gård i Nittedal. Jeg vil dyrke en variasjon av grønnsaker og ønsker å selge
disse direkte til forbrukeren. Grønnsakene vil bli økologiske, da gården har
vært debio-godkjent siden 2008. Andelslandbruk betyr at man kan kjøpe en andel
av gårdens produksjon. Man betaler i begynnelsen av året og plukker grønnsaker
og andre produkter etter hvert som de blir høsteklare. Har du lyst til å plukke
økologiske grønnsaker rett fra åkeren?
Jeg har ingen utdannelse som gartner eller lang erfaring i
grønnsaksproduksjon. Men jeg har dyrket mange forskjellige grønnsaker med gode
resultater i min kjøkkenhage. På gården, som jeg overtok fra mine foreldre i
slutten av 2012, har vi drevet med økologisk kornproduksjon i flere år. Det kan
bli en utfordring å kombinere erfaringene fra kornproduksjonen med de gode
resultatene i kjøkkenhagen for å få gode resultater ute på jordet – bokstavelig
talt. Derfor ønsker jeg denne første sesongen å ha bare 10-15 andelseiere. Disse
andelseierne må ha forståelse for at jeg har mye å lære og den risikoen det
innebærer. Samtidig kan vi lære av hverandre, og med litt hell og en god sommer
blir resultatet mange, gode grønnsaker og nye erfaringer.
For sesongen 2013 kom jeg litt for sent i gang med å så. Plassmangel
i drivhuset gjør det vanskelig å få fram tidlige grønnsaker. Men planen er å
kunne tilby spinat, ruccola, reddikk og kanskje neper i juni. Om jeg får til
dette kommer blant annet an på været. I juli blir det sommerferie og grønnsakene
får lov til å vokse og gro på åkeren. Antakelig vil det likevel være mye god
salat å plukke for den som vil. Hvis sommeren blir bra skal det være nok av
grønnsaker å høste i august. Vårløk, issalat, sukkererter og noe kål burde være
klart til høsting i begynnelsen av august. Senere kommer mere kål, brokkoli, bønner,
mais, rødbete, sommersquash og gulerøtter. På høsten kommer løk, vinterkål,
purre og gresskar. Blir sommeren varm kan det blir med bra tomat og agurk i drivhuset.
Den sene starten har også gjort at jeg i år ikke dyrker
potet. Økologiske settepoteter skal nemlig ligge i et lyst rom med en bestemt
temperatur minst en måned før de sette i jorda. Dette fikk jeg ikke startet med
i tide i år, men potet vil være en viktig del av produksjonen i de neste
sesongene.
Vil du være med å utvikle andelslandbruk i Nittedal og høste
gode, økologiske grønnsaker? Ta kontakt!
telefon: 916 43 224 (helst e. kl 17.00)