tirsdag 7. mai 2013


Andelslandbruk på Sø-Strøm i Nittedal

Sesongen 2013 ønsker jeg å prøve meg som andelsbonde på min gård i Nittedal. Jeg vil dyrke en variasjon av grønnsaker og ønsker å selge disse direkte til forbrukeren. Grønnsakene vil bli økologiske, da gården har vært debio-godkjent siden 2008. Andelslandbruk betyr at man kan kjøpe en andel av gårdens produksjon. Man betaler i begynnelsen av året og plukker grønnsaker og andre produkter etter hvert som de blir høsteklare. Har du lyst til å plukke økologiske grønnsaker rett fra åkeren?

Jeg har ingen utdannelse som gartner eller lang erfaring i grønnsaksproduksjon. Men jeg har dyrket mange forskjellige grønnsaker med gode resultater i min kjøkkenhage. På gården, som jeg overtok fra mine foreldre i slutten av 2012, har vi drevet med økologisk kornproduksjon i flere år. Det kan bli en utfordring å kombinere erfaringene fra kornproduksjonen med de gode resultatene i kjøkkenhagen for å få gode resultater ute på jordet – bokstavelig talt. Derfor ønsker jeg denne første sesongen å ha bare 10-15 andelseiere. Disse andelseierne må ha forståelse for at jeg har mye å lære og den risikoen det innebærer. Samtidig kan vi lære av hverandre, og med litt hell og en god sommer blir resultatet mange, gode grønnsaker og nye erfaringer.

For sesongen 2013 kom jeg litt for sent i gang med å så. Plassmangel i drivhuset gjør det vanskelig å få fram tidlige grønnsaker. Men planen er å kunne tilby spinat, ruccola, reddikk og kanskje neper i juni. Om jeg får til dette kommer blant annet an på været. I juli blir det sommerferie og grønnsakene får lov til å vokse og gro på åkeren. Antakelig vil det likevel være mye god salat å plukke for den som vil. Hvis sommeren blir bra skal det være nok av grønnsaker å høste i august. Vårløk, issalat, sukkererter og noe kål burde være klart til høsting i begynnelsen av august. Senere kommer mere kål, brokkoli, bønner, mais, rødbete, sommersquash og gulerøtter. På høsten kommer løk, vinterkål, purre og gresskar. Blir sommeren varm kan det blir med bra tomat og agurk i drivhuset.

Den sene starten har også gjort at jeg i år ikke dyrker potet. Økologiske settepoteter skal nemlig ligge i et lyst rom med en bestemt temperatur minst en måned før de sette i jorda. Dette fikk jeg ikke startet med i tide i år, men potet vil være en viktig del av produksjonen i de neste sesongene.

Vil du være med å utvikle andelslandbruk i Nittedal og høste gode, økologiske grønnsaker? Ta kontakt!


telefon: 916 43 224 (helst e. kl 17.00)
Ønsker du å plukke grønnsaker rett fra åkeren?

Andelslandbruk handler om direkte salg og kontakt mellom forbruker og produsent, lokal matproduksjon, tillit og fordeling av risiko og gevinst. Forbrukeren kjøper en andel av gårdens produksjon, for eksempel grønnsaker, og kan være med på å bestemme hva som skal dyrkes. At forbrukeren kjøper en andel, ikke en bestemt mengde slik det er vanlig å gjøre i butikken, betyr at produsent og forbruker deler på både risiko og overskudd.

Andelslandbruk passer for deg som vil vite hvor og hvordan maten din blir produsert. Du bryr deg også om lokal mat og vil støtte en bonde i nærheten. Som andelshaver bør du være opptatt av kvalitet, men også har forståelse for at matproduksjon er prisgitt vær og vind og andre faktorer bonden har lite kontroll over. En våt og kald sommer vil gi små og dårlige avlinger, mens en varm og passe fuktig sommer kan gi grønnsaker i overflod. Det er også vanlig at du som forbruker plukker grønnsakene dine rett fra jordet – ferskere blir det ikke.

Litt nysgjerrig, eller lyst til å vite mer? Se www.andelslandbruk.no.